Какво е необходимо да знаете за палетите, когато взимате решение за покупка на подемно-транспортна техника

Какво е палет?

Палетът е плоска конструкция, използвана за транспорт и преместване на товарни единици по-ефективно, безопасно и ергономично. Употребата на палета, такава каквато я познаваме днес, е разработена по време на Втората световна война. Палетите обикновено се изработват от дърво, пластмаса или метал, като изборът зависи от натоварването и средата на използване.

Какво е стандартен размер на палетите?

Международни стандартни размери не съществуват поради значителните разлики в дефинициите на палети, стандартите за тяхната конструкция и терминологиите в различни страни. Въпреки това, националните стандарти и неофициалните отраслови стандартни размери са често срещани, затова се свържете с местната асоциация или организация за повече информация.

Не всички индустриални мотокари са съвместими с всички видове палети – проверете размерите на палета и натоварването преди да определите изискванията за вилиците.

Теглото и съдържанието на товарните единици влияят на центъра на тежестта и остатъчния капацитет на индустриалния мотокар, необходим за подреждане.

Размерите на дървените палети често варират в зависимост от страната и употребата. Най-често използваният размер на палети в Европа е 1200 x 800 мм.

Какво трябва да знаете за европалетите?

  • Европалетът трябва да съдържа най-малко 78 пирона от определен тип, които се забиват в палета по определена схема.
  • Готовият палет тежи 20-25 кг.
  • Може да се използва само сухо дърво, за да се предотврати образуването на мухъл.
  • На лявата ъглова колона е логото на EPAL.
  • На централния стълб е посочен кодът на производителя заедно с подписа на контролера и името на железопътната компания, инсталирала контролното устройство.
  • В десния ъглов стълб е логото на EUR.
Отворен палет

Отворен палет (EU, EPAL палет)

Известен още като палет с 4-странен достъп, блок палет или евро палет.

Има блоков дизайн с долни дъски от двете страни и в центъра. Палетът може да се хване с вилици от четири страни: има два отворени прохода и два прохода, перпендикулярни на долните дъски. Това улеснява боравенето с товара, тъй като почти всеки модел мотокар може да работи с такъв палет поради отворените мерки и скосените ъгли и дъските на дъното, които улесняват влизането в палета.

Този тип палет е често срещан в Европа (с изключение на Обединеното кралство).

Палет с долна лента по периметъра (CHEP палет)

Известен също като четирипосочен палет, блоков палет или GKN палет

Състои се от блокова конструкция с долни дъски от всичките четири страни и центъра. Позволява 4-странен достъп по всички долни дъски.Това улеснява обработката на товари, тъй като почти всеки модел мотокар може да работи с такъв палет, с изключение на моделите с опорни вилици. Долните пръти улесняват захващането на палета с вилица.

Този тип палет е често срещан в Обединеното кралство.

 

Stringer Pallet

Стрингер палет (надлъжен тип палет)

Известен също като четирипосочен палет, палет с долна лента, палет за хранителни стоки, палет GMA (САЩ) или CPC палет (Канада)

Има блоков дизайн със странична надлъжна лента (с изрези за вилици). Палетът може да се хване с вилици от всички страни. За хоризонтално движение на такива палети можете да използвате ръчни и електрически модели асансьори, както и модели с повдигащи опорни вилици.

При нископрофилни вилици, както при ръчните колички (ниска височина на повдигане), ричтракове, стакери с широко разположени опорни вилици или мотокари, такъв палет може да се вземе само от широката страна. Долните пръти улесняват захващането на палета с вилица.

Този тип палет е често срещан в Северна Америка, Африка и Азия.

Двустранен палет

Известен също като двупосочен палет, блок палет или палет с долна лента

Блоков дизайн със странични и централни долни летви, които могат да бъдат хванати само от две страни. Улеснява обработката на товари, тъй като почти всеки модел мотокар може да работи с такъв палет, с изключение на моделите с опорни вилици. Долните пръти улесняват захващането на палета с вилица.

Този тип палет е често срещан в Африка и Азия.

Палетна количка

12 причини да си купите BT Lifter

С над 60 години опит, ние предлагаме ръчни палетни колички с широко приложение, които ви спестяват пари. 

Открийте Всички Предимства

Why Buy Toyota?

We are proud to be the world number 1 in producing high-quality materials handling equipment. Find out more about benefits to work with us.

Read more

Bt lifter range

BT Lifter Stands The Test Of Time

BT Lifters from Toyota represent a cost-effective and reliable material handling solution. 

Explore BT Lifter range

BT Levio range

Powered Warehouse Trucks

BT Levio pedestrian and platform trucks, with a full range of capacities. 

View all products